Våra kvarter förändras

I helgen har det rensats och städats på vår lilla gata, soi 18.
Man har inte bara sopat och fejat utan det har skurats på allvar. I går låg ett kemikaliemoln över kvarteret.
Änden upp emot Sukhumvit har genomgått en stor förändring. Borta är alla mobila matställen och plastmöbler.
Jag antar att detta är i linje med de beslut som tagits, att få bort handlare från gator och trottoarer.
 
Inte ett enda matställe finns kvar. I stället sitter här ett gäng poliser som ska hålla koll på att reglerna följs.
Vi får väl se hur det går, så länge polisen vaktar är det förstås ingen som vågar laga mat just här men det finns ju andra gathörn.
 
De har ordnat parkeringar för motorcykeltaxichaufförerna också, nya är de här små röda parkeingsfickorna.
Jag hoppas att någon även håller koll på deras alkoholkonsumtion. Kvällstid ser man på vissa ställen både öl- och whiskeyflaskor (Hong Thong) som vandrar mellan chaufförerna, dock inte just på den här platsen.
 
Den här tjejen har stått i samma gathörn längs Sukhumvit i alla år vi bott här. Nu har hon fått flytta på sig. Hon stod här, vid BTS-stationen, en stund i dag men när jag kom tillbaka efter ett par timmar var hon borta.
Jag kommer att sakna henne och håller tummarna för att hon kan fortsätta med sin försäljning som hon är så beroende av.
 
En bit in på soi 18 är det sig ganska likt. P-kitchen är kvar.
 
The Palm och de övriga restaurangerna också. Vissa har flyttat en liten bit eller rustat upp sina lokaler, till det bättre.
 
Lean on Tree har nya lokaler några hundra meter närmare Sukhumvit. Ett stort fint hus som just nu renoveras.
Tidigare var de belägna i en ljuvlig men myggig trädgård. Tomtägaren har nu sålt marken och jag vet inte vad som ska byggas här, förmodligen ännu ett condo.
 
Vårt hus är nog närmare 10 år nu, fräscht och fint tack vare god skötsel.
Husen åldras väldigt fort i den här delen av världen.
 
Längst ner på vår gata är det mer ruffigt men trots att hemmen kan se bedrövliga ut verkar vissa invånare ha fina bilar.
Staden förändras snabbt och olikheterna mellan Sukhumvit och småsoierna blir nästan större än förut.
 
Marina
2018-10-28 @ 13:49:57
URL: http://www.marinasbay.blogspot.com

Det känns jättekonstigt om alla "matvagnar"försvinner. De känns absolut som de hör dit!

Svar: Ja, det kommer att kännas konstigt om det nu blir så. Det har gjorts vissa försök att "städa upp" tidigare men efter ett tag ser det ut som vanligt igen. Vi får se hur det går den här gången. Målet är att få det som i Singapore, foodcourts på bestämda platser.
Anette

Emma, Sol som sol?
2018-10-28 @ 14:45:10
URL: http://solsomsol.blogspot.com

Vad är orsaken till uppstädningen och och förbudet mot de små matserveringsvagnarna? Är det de fasta restaurangerna som har gnällt, tro? Eller saknar de tillstånd att sälja?

Man ser ju här alla senegaleser (de kallas ofta för Lookie-lookie för det är vad de brukar säga till folk) som säljer på stranden och strandpromenaderna. Det kliar i mig att ropa Policía! bara för att få se hur fort de får undan sina lakan med Gucci-handväskor och Nike-skor. Haha, vad elak jag är!

Svar: Syftet lär vara att få trottoarer "gångbara" men man vill nog också ha bättre koll på försäljarna. De hänvisas till bestämda platser som de får hyra. Många tycker att hyrorna är för höga (många har nog inte betalt något alls fram till nu) och säger att de måste höja priserna på maten vilket kommer att drabba konsumenter som har det sämre ställt. Vi får väl se hur det kommer att utveckla sig. Jag tycker mig se att mstvagnar smygs fram så fort polisen flyttat sig.Det där som du beskriver från Spanien stämmer bra in på Italien också.
Anette

Ditte
2018-10-28 @ 16:31:19

Känns som om en del av Bangkoks karaktär försvinner i och med detta- För mig hör de liksom ihop med Sukhumvit. Är planerna på att "städa" fler gator? Vet ju att de som haft sina matvagnar har klarat att hyfsat försörja sig. Fint att det ändå i stort är sig likt på er Soi. Man vänjer sig vid hur det "ska vara". Hur det brukar vara.

Svar: Jag är ambivalent när det gäller den här frågan. Det är ibland förenat med livsfara att röra sig på Bangkoks gator eftersom trottoarerna, i den mån de finns, oftast är fulla av försäljare. Men att helt förbjuda alla härliga matställen vore ju bara så trist.
Anette

Ama de casa
2018-10-29 @ 10:25:05
URL: http://amacasa.wordpress.com

Här gör polisen med jämna mellanrum räder mot dom senegalesiska säljarna som säljer sina piratkopior på strandpromenaderna. Jagar med ljus och lykta och ibland får dom bort dom en "längre" tid (typ en vecka?). Men dom kommer alltid tillbaka.

Trist om dom ska bygga bort den där lilla gröna fläcken som ser ut som en liten oas där bland husen...
Namn:
Kom ihåg mig?

E-postadress: (publiceras ej)

URL/Bloggadress:

Kommentar:

Lady i Bangkok

En lättsam blogg om mig och mina upplevelser långt hemifrån.

RSS 2.0