Ett par recept
Här kommer två recept på god, lätt- och snabblagad thaimat. Det var dessa maträtter vi tillagade för några veckor sedan på en cooking lesson när vi var på utflykt till Kanchanaburi.
Chili är en mycket vanlig ingrediens i det thailändska köket.
Den smakar egentligen mest starkt men tillsammans med andra smaker blir det mycket gott.
Chilin sägs ha flera goda egenskaper, bl.a har man sett att den kan hjälpa till att stabilisera blodsockerhalten och minska sötsuget dessutom är den rik på både vitamin C och A.
Larb, en kryddstark köttsallad. (2 portioner)
Ingredienser:
300 g malet kött (nöt, fläsk eller kyckling)
1 msk Kaffir limeblad (kan ersättas med citrongräs)
1 msk rismjöl
3 msk finhackad schalottenlök
2 msk hackad salladslök
1 msk mynta
0,5 msk chilipulver
2 msk fisksås
1 lime
Tillagning
Koka det malda köttet några minuter i lite vatten i stekpanna, rör hela tiden tills vattnet kokat in.
Tillsätt kaffir limeblad och rismjöl.
Blanda och stäng av värmen, blanda lök och salladslök med köttet.
Tillsätt chilipulver och fisksås, blanda noga.
Pressa i limejuice.
Lägg upp rätten på en tallrik och garnera med mynta och salladslök.
Servera med kokt ris.
Tom Kha Gai, kryddig kycklingsoppa med kokosmjölk, 2 portioner.
Ingredienser:
120 g skivad kyckling
2,5 dL kycklingfond
Lite Galangal (30 g) eller ingefära
Citrongräs
3 kaffir limeblad
2 st Bird's chili
100 g champinjoner
2 msk lime juice
2 msk fisksås
1 msk chiliolja
3 korianderblad
3 små torkade chilifrukter
Tillagning
Koka ihop kycklingfonden och kokosmjölken.
Tillsätt Galangal, citrongräs, Kaffir limeblad och champinjoner.
Blanda ner kycklingen och koka till köttet blir rosa, ca 5 minuter.
Krydda med limejuice, fisksås, chilioljan och färsk chili.
Låt allt koka utan lock i ytterligare 5 minuter.
Tag grytan från värmen och garnera rätten med torkad chili och korianderblad.
Hoppas det smakar gott.
URL: http://amacasa.wordpress.com
Det låter verkligen smarrigt det där :-)