Sopor

Sista tiden har det varit rätt mycket uppmärksamhet runt ett projekt som startade i Spanien, Recycling the Ocean.

(null)
Tanken är god, plast från haven ska återvinnas och återanvändas. 
Thailand är det första asiatiska landet som deltar och i höstas var det en hel del rubriker här om att det skulle bli förbjudet att röka och slänga fimpar på stränderna. Jättebra, men problemen är enorma och den åtgärden känns som en droppe i havet.

(null)
Så här ser det tyvärr ofta ut på de Thailändska öarna om man går en bit utanför sin resort eller hotellområdet där man bor. Personalen på hotellen håller rent längs den kustremsa som tillhör deras hotell men detta är en vanlig syn längs stränder i Thailand.
Jag minns hur besviken jag blev första gången jag var i Asien och upptäckte hur skräpigt här var.
Vi var på Bali och jag trodde i min enfald att det skulle se ut som på bilderna som hotellen har för att locka gäster. På de hotell vi bodde städades det i stort sett hela dagarna för få det rent.

(null)
Flytande sopor, mest plast, i Thailandsbukten, bild hämtad från Bangkok Post.

(null)
Den här bilden visade Bangkok Post förra veckan. Ett stort sopberg på Koh Tao, en av Thailands paradisöar.

Här i Asien förbrukas enorma mängder plast, allt är plastförpackat.
När man handlar och har med sig en egen tygpåse tittar alla i affären på dig som om du gör något heltokigt. Ofta får man dubbla plastkassar, i fall en skulle gå sönder, och personalen lägger bara några saker i varje påse. De stoppar snabbt ner några sugrör, när du köper dricka, ett par små plastpåsar med socker hänger ofta med när man köper frukt.
Alla matstånd längs gatorna säljer maten i plastbyttor eller påsar.
Det blir enorma mängder plastsopor, varje dag.
Sopor som väldigt ofta hamnar i haven.
Naturligtvis måste haven städas men någonting måste också göras åt all denna plastanvändning.
Malin
2018-01-14 @ 05:48:53

Usch så trist att vi smutsar ner så på vår planet. Ett bra initiativ att börja rensa, nånstans måste man ju börja.

Svar: Så sant, det är ett framsteg att ens tänka tanken här borta.
Anette

Ama de casa
2018-01-14 @ 09:49:26
URL: http://amacasa.wordpress.com

Jag blir tokig när jag ser hur folk bara släpper det dom har i händerna rätt ned när dom inte behöver det längre. Ändå kan dom vara en decimeter från en soptunna.
Som det ser ut på vissa ställen! Det städas frenetiskt typ dygnet runt nästan, ändå är det mängder av skräp överallt.
Man blir både arg och ledsen över att se allt skräp...
När vi kom ned hit var det dock ännu värre. Då var plastpåsarna gratis och låg ÖVERALLT. Nu kostar dom pengar och dom flesta använder faktiskt flergångspåsar nu. Fast i plast. Tygpåsar är inte alls så vanligt.

Svar: På 80-talet var det väldigt skräpigt i södra Europa men det är betydligt bättre nu för tiden. Sen gäller det att fortsätta arbetet, för alltid.
Anette

Lena i Wales
2018-01-14 @ 14:11:34
URL: http://lenaiwales.wordpress.com

Ja, den där plasten är ett gissel! Något måste verkligen göras åt det. Man borde få betala mer för plast och de pengarna skulle sedan vara öronmärkta för rengöring. Eller något liknande.
Försöker köpa så mycket mat som möjligt över disk för att slippa plasten, men det är ju bara en liten grej, men alltid något.
Ha det bra!

Svar: Här tas det ofta ut en avgift när man som turist kommer till öarna, vi har ofta undrat vad de pengarna går till, ibland tror jag de hamnar rakt ner i någons ficka :(
Anette

Ditte
2018-01-14 @ 21:10:34
URL: http://dittemitti.se

Så bra att du tar upp detta. Och visst är det illa med all platst. Tänker också på när vi bla. var på Bali och vissa vindar blåste och med dem enormt mycket skräp och plast. Vet att också många andra öar och länder i Asien har problemet. Även medelhavet är tämligen"plastigt". Vet att man i Kina redan 2008 började ta betalt för plastpåsar och i samband med det också gjorde en hel del annat. Ett bra tänk. Men mycket måste till-
Hoppas nu att Thailand på allvar gör vad de kan.

Svar: Vi får hålla tummarna att de menar allvar med sitt deltagande i projektet som ska pågå under 3 år.
Kan tycka att de även kunde städa klongerna i stan, det måste ju vara mycket lättare och soporna skulle hindras från att följa med vattnet ut i haven. Klongerna ser ofta ut som soptippar :(
Anette

Frank
2018-01-14 @ 22:35:51
URL: http://tastelikechicken.se/

Noterade att på Lanta var det faktiskt några mopedgatukök som hade take away-lådor i nedbrytbart organiskt material, och jag tror att Seven har infört en ny policy också med färre påsar, men jag blir också tokig när man får fem påsar för fem varor, och alla dessa jäkla sugrör...

Svar: Jag läste någonstans att nedbrytbara matlådor är på gång men jag har inte sett dem än men det låter bra. Var på 7-11 häromdagen när jag behövde vatten, fick med både påse och sugrör, som jag lämnade tillbaka. Jag tror att det kommer att ta tid innan någon förändring verkligen blir av
Anette

Marina
2018-01-15 @ 10:56:26
URL: http://www.marinasbay.blogspot.com

Det är så tragiskt att det ser ut som det gör och det är fantastiskt att man åtminstone börjar tänka att man måste göra något åt det. Det kommer att ta tid och det är många som måste börja tänka om. Inte minst alla turister som står för stora delar av sopbergen på paradisöarna för jisses vad platsflaskor vi köper och slänger under en vecka!!! Några öar jag varit på har faktiskt börjat med att det finns "vattentankar" där man kan fylla upp sina flaskor mot en billig penning och det är ett riktigt stort steg framåt. Hoppas många följer efter i de spåren!

Svar: Nu har det i alla fall börjat pratas om och förhoppningsvis blir det inte bara prat utan även handling. Visst kommer det att ta tid, ett helt nytt tänk måste till.
Anette

Veiken
2018-01-15 @ 14:12:13
URL: http://veiken.se

Makrokedjan här i Ban Phe tar betalt för alla plastkassar, vilket väl bör innebära mindre användning. Det är fullständigt absurt med all plast här i Thailand. Varje godis inslagen i plast fast dom ligger packade i andra plastpåsar. Det har skett en försiktig början, men det går långsamt, tyvärr!

Svar: Ja, allt är liksom extraförpackat. Tanken är förstås att produkterna ska hållas fräscha trots fukt och värme men det plastas in i absurdum. :(
Anette

Ajli Müller
2018-01-16 @ 04:42:18
URL: http://ajlimuller.se/

Ja, väldigt mycket ansvar ligger hos konsumenten att göra aktiva val. Det är jätteviktigt! Sådär kan vi ju inte ha det :(

Svar: Problemet här är att de flesta inte är medvetna om problemet. Det krävs massor av information, det vore bra om miljötänk var ett skolämne.
Anette
Namn:
Kom ihåg mig?

E-postadress: (publiceras ej)

URL/Bloggadress:

Kommentar:

Lady i Bangkok

En lättsam blogg om mig och mina upplevelser långt hemifrån.

RSS 2.0