Mumsigt
Den koreanska maten är kryddstark och mycket god. Chili, vitlök, salt och ingefära är vanliga kryddor.
På restaurang tillagas oftast köttet vid bordet, vilket är trevligt.
När kött, svamp och vissa grönsaker är färdiggrillade klipps köttet i små bitar, läggs i ett salladsblad och rullas ihop för att sedan stoppas in i mun.
Banchan kallas de smårätter som serveras till en måltid.
Det kan vara kimchi, potatis i olika fomer, zucchini, sojabönpasta, vitlök, salladslök och många andra marinerade grönsaker.
När vi har varit ute i större sällskap kan det bli väldigt många olika små sidorätter. Man beställer bara vilket kött eller fisk man vill ha, sidorätterna fylls på efterhand så länge du har kött kvar.
Till maten dricks ofta öl och soju (en destillerad dricka som påminner svagt om vodka). Den är svagare och godare. Det finns vissa procedurer man ska följa när man dricker öl eller soju. Man får tex inte fylla på sitt eget glas. När man fyller på till någon annan måste flaskan hållas med båda händerna, den som får påfyllning ska också hålla sitt glas med bägge händerna.
Det här är ett urtida "kylskåp", här grävdes maten ner innan det blev vinter. Man kunde sedan under den kalla årstiden plocka upp den konserverade, fermenterade godsaken när det behövdes.
Kimchi är nog den delikatess från Korea som flest av oss känner till. Det lär finnas flera hundra varianter men ofta är det fermenterad salladskål som bjuds. Man kan få en fräsch eller äldre variant, den äldre smakar mer syrligt. De flesta hushåll har sitt eget recept och ni förstår att de älskar sin kimchi eftersom de äter den till varje mål, frukost, lunch och middag och visst är det gott.
Det var allt från Seoul för denna gång.
Nu blir det Bangkok några dagar innan det är dags för nästa resa.
God fortsättning på helgen.
URL: http://dittemitti.se
Vilket trevligt och gott matinslag från Seoul! Jag har ju inte varit i kOrea men har några favoritkoeranska restauranger i Stockhholm och liikaså hade vi det i peking så lite av maten känner jag igen och till. Men nu vet jag mer. Hade görna smakat också.
Önskar dig fina dagar i Bangkok och jag är givetvis med även på nästa resa.