En siffra i statistiken

Trafikolyckor hör tyvärr till vanligheterna här i Thailand.
Kulmen nås varje år strax efter jul och dagarna efter nyår då dödssiffran hamnar mellan 50 och 100 personer dagligen. Dessutom är det flera hundra människor som skadas, varje dag!!!
Statistiken är opålitlig eftersom inte alla olyckor rapporteras. Dödsfallen är missvisande då siffran bara visar de som dog på plats och inte de som senare dog på sjukhus till följd av allvarliga skador.
 
Motorcyklister är starkt överrepresenterade i olycksfallsstatistiken.
Att alla har hjälm (nåja, nästan alla, ser ett bart huvud), som på den här bilden, hör definitivt inte till vanligheterna.
 
HÄR kan du läsa ett tidigare inlägg om trafikolyckor i Thailand.
 
Jag har lyckligtvis inte varit med om eller blivit vittne till någon olycka men flera av mina vänner har sett krascher med dödlig utgång. 
Jag har hört hemska historier om spädbarn som kommit flygande i luften efter att en förälder tappat greppet om barnet vid en inbromsning eller kollision.
 
När vi kom tillbaka till Bangkok fick vi reda på att Nings (vår maid) son låg på sjukhus med allvarliga skallskador. Han hade krockat med en personbil, själv körde han motorcykel, UTAN hjälm. 
Om jag förstod Ning rätt var mannen i bilen påverkad av alkohol och bägge parter körde på tok för fort. Detta är den vanligaste typen av trafikolyckor här i Thailand.
Sonen är fortfarande kvar på sjukhuset, olyckan inträffade för två veckor sedan, men han har vaknat ur medvetslösheten och det finns hopp om att han kommer att bli helt eller nästan helt återställd.
Som tur är för familjen så har bilföraren tagit på sig hela skulden och därmed står han för sjukhuskostnaderna, i annat fall hade det förmodligen ruinerat de hårt arbetande föräldrarna.
 
Ning är fortfarande i chock och hennes tårar trillar hela tiden, hon har svårt att uttrycka sig och vill helst inte prata alls.
Nings son är bara en av alla människor bakom siffrorna i olycksfallsstatitiken.
 
 
Marina
2017-01-09 @ 09:10:47
URL: http://www.marinasbay.blogspot.com

Visst är det otäckt! Men med tanke på det man ser i trafiken är det kanske inte så underligt.

Svar: Bara en tidsfråga innan m an råkar ut för något 😯
Anette

Mille
2017-01-09 @ 12:31:32

Hälsa o krama om Ning från mig. Trafiken är helt enorm förstår inte hur de törs åka motorcykel i den trafiken. Förstår om det änder olyckor.

Svar: Det ska jag göra.Hoppas allt går bra
Anette

Emma, Sol som sol?
2017-01-09 @ 13:15:28
URL: http://solsomsol.blogspot.com

De där jäklans mopparna och motorcyklisterna! De kör som vettvillingar mellan bilister och andra trafikanter, klämmer sig emellan och plötsligt bara dyker upp. Som en sa på bruten engelska när vi vevade rutan och skällde för mannen min höll på att köra på honom:
- What!? I can drive how I want! I drive a moto!

Här i Spanien har de i alla fall hjälm men shorts och linne på resten av kroppen, flera gånger har jag sett små barn på kanske 3-4 år klamra sig fast bakom sin förälder.

En spanskt mäklare sa att alla som bor här kände minst en som omkommit i en mc- eller moppeolycka. Han själv hade känt fyra.

Svar: Här kör de på trottoarerna så vi som promenerar måste alltid se upp.Det är inte sällan man ser en familj med två barn där den lite större som kanske är 4-5 år håller sitt småsyskon. Endast pappan har hjälm, mamma och barn är oftast helt oskyddade.
Anette

Ditte
2017-01-09 @ 17:16:57
URL: http://akker.blogg.se

Illla med alla trafilolyckorna inne i Bangkok och tyvärr är deta fallet i många av Asiens gigantiska städer.
Och extra illa är att man där som här också kör med alkohol i blodet. Omdömesförmågan blir ju obefintlig.
Hoppas och håller tummarna för att Nings som återhämtar sig.
Bad gäller scooter kör vi ju det gärn ai Thailand men på lindrigt trafikerade vägar och i små städer och alltid med hjälm och med mycket sunt förnuft. Men en kan ju aldrig göra något åt sina medtrafikanter och det oavsett var i världen man bor.
I Banghok skulle jag ju inte köra scooter men har gjort det i Peking, cyklat mycket också och där är trafiken helt annorlunda och gatorna/cykel-mopedvanorna oftast mycket bredare.

Svar: Tyvärr kan man ju aldrig vara säker även om man själv är försiktig. Det finns för många som inte bryr sig om varken lagar eller medmänniskor.
Anette
Namn:
Kom ihåg mig?

E-postadress: (publiceras ej)

URL/Bloggadress:

Kommentar:

Lady i Bangkok

En lättsam blogg om mig och mina upplevelser långt hemifrån.

RSS 2.0